Naam interventie:

De positieve gedachtenslinger

Korte omschrijving:

Een toets, een ruzie op de speelplaats, een uitspraak van de leraar, cijfers op een rapport. Sommige leerlingen duiken in negatieve gedachten die hen blokkeren: ik kan dat niet, niemand vindt mij fijn, de leraar heeft een pik op mij, ik ben de domste …

Positieve, helpende gedachten kunnen die negatieve gedachten uitdagen en vervangen: ik mag fouten maken, als ik mijn tijd neem lukt het, iedereen heeft wel eens een slechte dag, ik ben best oké.

Met deze slinger maak je die positieve gedachten zichtbaar in de klas. Je leerlingen kunnen ernaar kijken wanneer ze een belemmerende gedachte bij zichzelf herkennen. Knutsel jij hem samen met je klas? En kan je samen zelf nog meer helpende gedachten bedenken?

Linken en bronnen:

Fase in het zorgcontinuüm:

Brede basiszorg.

Koppeling eindtermen:

Implementatie: