Naam interventie:

Levenverrijkend Onderwijs: Geweldloze communicatie helpt scholen om prestaties te verhogen, conflicten te verminderen en relaties te verbeteren.

Korte omschrijving:

Marshall Rosenberg is een expert op vlak van geweldloze communicatie. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het ontwikkelen en toepassen van zijn communicatiemodel.

Kinderen leren veel basisvaardigheden op school. Een vaardigheid die nog meer in de kijker mag worden gezet, is de vaardigheid tot het oplossen en voorkomen van discussies. Door middel van geweldloze communicatie kunnen leerlingen leren om de belangrijke relaties in hun leven te onderhouden.

In dit boek maakt Rosenberg duidelijk hoe je op school aan de slag kan gaan met geweldloze communicatie. Je krijgt inzichten in hoe jij deze communicatietechniek kan aanrijken aan leerlingen zodat zij leren samenwerken, conflicten oplossen en behoeften kenbaar maken. Daarnaast krijg jij als leerkracht ook nog wat informatie over hoe jij het voorbeeld kan zijn voor de leerlingen. Geweldloze communicatie kan enorm bijdragen aan de relaties tussen leerlingen, maar ook tussen leerlingen en leerkracht.

Linken en bronnen:

Boek: Rosenberg, M. (2009). Levenverrijkend onderwijs: Geweldloze communicatie helpt scholen om prestaties te verhogen, conflicten te verminderen en relaties te verbeteren. Utrecht: Ankhhermes.

Fase in het zorgcontinu├╝m:

Brede basiszorg

Het boek geeft informatie over hoe je lesinhouden zoals geweldloze communicatie kan aanreiken en gebruiken tijdens je lessen. Je gaat de leerlingen preventief leren om relaties te onderhouden en conflicten op te lossen. Daarnaast ben je zelf ook het goede voorbeeld en kan je geweldloze communicatie leren gebruiken om je relaties met leerlingen te verbeteren.

Koppeling eindtermen:

Implementatie:

Het boek biedt je concrete informatie en toepassingen rond geweldloze communicatie zodat je er direct mee aan de slag kunt gaan binnen je lessen. Hoe je deze lessen opbouwt en hoe je geweldloze communicatie implementeert, ligt nog steeds in jouw handen. Er worden didactische wenken gegeven die je hierbij kunnen helpen.