Naam interventie:

Voelsprieten

Korte omschrijving:

Kaartspel om gevoelens en alledaagse gebeurtenissen bespreekbaar te maken voor spelers van 9 tot 12 jaar

Praten over gevoelens is niet evident. Al te vaak wordt kinderverdriet afgedaan als boerenbedrog of krokodillentranen. Toch is het belangrijk dat kinderen hun gevoelens leren uiten, het beschermt hen tegen neerslachtigheid. Op een speelse manier worden kinderen in de klas aangespoord om na te denken en te praten over hun gevoelens. Mooi materiaal, levensechte situaties en een plezierig concept zorgen voor een spel dat aanslaat. Ook het competitieve element draagt hiertoe bij, al kan je enkel winnen door de nodige dosis geluk. Je wordt beloond voor je kaarten, niet voor je gevoelens. Kinderen zien zo al spelend in dat elk gevoel recht van bestaan heeft. Hoe vaak wordt kinderverdriet niet afgedaan als flauwdoenerij? En ook blijmoedige kinderen voelen zich wel eens boos en verdrietig. Het is belangrijk dat geleerd wordt om al deze gevoelens te uiten. ‘Voelsprieten’ wordt gespeeld in groepjes van 2 tot 6 leeftijdsgenoten en vraagt slechts beperkte begeleiding van de leerkracht.

DOELSTELLINGEN

Gevoelens zoals blij zijn, verdriet hebben, groepsdruk ervaren, je uniek voelen, . . . bespreekbaar maken. De deelnemers denken na over deze gevoelens, die ze zowel thuis als op school ervaren.

SPELOMSCHRIJVING

‘Voelsprieten’ is een leuk kaartspel. Elke speelkaart beeldt een alledaagse situatie uit: op reis gaan, verhuizen, een huisdier verzorgen, op de speelplaats spelen, ziek in bed liggen …

Het spel spoort de spelers aan om de situaties te bespreken: “Heb jij deze situatie al meegemaakt?”, “Hoe voelde jij je toen?”, “Wat heb je toen gedaan?” …

Om de spelers te helpen bij het uiten van hun gevoelens, kunnen ze terugvallen op de gevoelsschijf die ze aan het begin van het spel hebben ontvangen.

Ontwikkeld en geproduceerd door De Aanstokerij in opdracht van Dienst Gezondheidsbevordering van de Socialistische Mutualiteiten

Linken en bronnen:

Fase in het zorgcontinuüm:

Brede basiszorg.

Koppeling eindtermen:

Implementatie: