Naam interventie:

Stimuleren van executieve vaardigheden (concentratie – focus – volgehouden aandacht) via bekende spelletjes

Korte omschrijving:

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn regelfuncties van ons brein. Je hebt ze nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. De term ‘executieve functies’ is letterlijk vertaald uit het Engels. To execute betekent ‘doen’ of ‘uitvoeren’. Executieve functies zijn dus de doe- processen in het brein, die ervoor zorgen dat we ons gedrag bewust kunnen sturen.

Executieve functies onder andere cruciaal bij het leren.

Dawson en Guare onderscheiden 11 executieve functies en volgehouden aandacht is er daar eentje van. Wat is volgehouden aandacht? Volgehouden aandacht betekent dat je je kunt blijven concentreren op een taak ook al is deze saai. Als je volgehouden aandacht zwak is dan maak je de taken waar je mee bezig bent niet af of je gaat snel aan iets anders beginnen.

Waarom spelletjes inzetten?

Door spellen te gebruiken kun je de vaardigheden op een leuke, speelse manier oefenen. De meeste kinderen vinden het spelen van spellen leuk en je kunt ze vaak makkelijk inzetten. Met het spelen van een spelletje oefen je altijd verschillende vaardigheden. Je leert op je beurt wachten, je leert flexibel te zijn, bijvoorbeeld als het spelverloop net even wat anders gaat dan hoe jij het in gedachten had, je leert een plan te bedenken om te kunnen winnen, je leert je emoties onder controle te krijgen omdat je bijvoorbeeld verliest. Allemaal belangrijke (executieve) vaardigheden die je nodig hebt om je staande te kunnen houden in de maatschappij.

Klik hier om de PDF te downloaden en zicht te krijgen op de spelletjes: spelletjes-volgehouden-aandacht

Linken en bronnen:

Fase in het zorgcontinu├╝m:

Brede basiszorg. Leerlingen executieve functies op een leuke manier laten inoefenen in de klas.

Koppeling eindtermen:

Implementatie: